4/11

Terugblikken en vooruit denken!

Zeestad heeft de afgelopen jaren steeds meer aan goodwill gewonnen. We zijn (en blijven) een belangrijke factor in de stedelijke vernieuwing van Den Helder. En al was 2023 een jaar van bezinning, zoals Marichel in haar voorwoord al aangeeft, het was ook een bijzonder jaar voor ons.

Behoud van de rijke
Helderse geschiedenis

Onze toewijding voor het behoud van de rijke Helderse geschiedenis door gebouwen weer duurzaam een nieuwe functie te geven, toonden we een aantal jaren geleden al met de realisatie van theater de Kampanje op Willemsoord. Een lichtend voorbeeld, dat door de  inwoners inmiddels in de armen is gesloten en niet meer is weg te denken als onderdeel van deze voormalige rijkswerf.

In 2023 konden we daar een nieuwe parel, of eigenlijk parels, aan toevoegen. Met een feestelijke sleuteloverdracht droeg Zeestad de historische gebouwen 66 en 72 als stadhuis over aan de gemeente Den Helder.

De zorgvuldige transformatie van erfgoed naar een functioneel en uitnodigend stadhuis laat zien hoe oud erfgoed nieuw leven ingeblazen kan worden en hoe erfgoed kan dienen als katalysator voor stedelijke vernieuwing. ‘Behoud door ontwikkeling’ is daarbij leidend. In de wetenschap dat leegstaande gebouwen over het algemeen in rap tempo vervallen en dat passende functies de redding van deze gebouwen betekenen. Michiel Tegelberg, oud-voorzitter van de Stichting Museumhaven Willemsoord, kan dit in zijn interview in dit jaarverslag alleen maar beamen.

Trots

Foto: Peter van Aalst
2023 was ook een moment om met trots terug te kijken op wat we de laatste jaren hebben bereikt, maar ook één om onze kennis en ervaringen met anderen te kunnen delen. Tien jaar geleden deden we dat al in de vorm van een hele natte, maar daardoor niet minder legendarische inspiratiedag. Eind september organiseerden we opnieuw een inspiratiedag, dit keer in de vorm van een congres. De al gememoreerde Kampanje was toneel voor 'het geheim van Den Helder'. We maakten de vele bezoekers deelgenoot van het vijftien jaar stedelijke ontwikkeling in onze stad. Deelnemers namen deel aan lezingen en interactieve bijeenkomsten, die inzicht gaven in de succesvolle strategieën en leerervaringen van stadsvernieuwing, maar ook de voetangels en klemmen. Met excursies hebben wij ook buiten vol trots de daadwerkelijke resultaten laten zien. Het congres ging in op het belang van participatie en de integratie van culturele elementen voor het vormgeven van de identiteit van Den Helder. Bovenal werd het belang van kwaliteit (, kwaliteit, kwaliteit…) zowel door ons als door andere inleiders benadrukt.

Dijkkwartier

Een ander belangrijk project is de voorbereiding van het Dijkkwartier, in samenwerking met Woningstichting Den Helder, gemeente Den Helder en Hoogheemraadschap Hollands NoorderKwartier. Deze ontwikkeling belooft een aantrekkelijke nieuwe buurt, die niet alleen woongelegenheid biedt, maar ook recreatie en werk integreert. Het plan voor het Dijkkwartier weerspiegelt onze ambitie om leefbare, veerkrachtige en inclusieve stedelijke gebieden te creëren. In één van de interviews in dit jaarverslag benadrukt bewoner Kijmpe Bindinga-Dijk het belang van het Dijkkwartier en dat hij vindt, ondanks dat zijn eigen woning waarschijnlijk gaat wijken voor de ontwikkeling, dat deze vernieuwing van de stad essentieel is voor een vitaal Den Helder.

Kroonpassage

Parallel aan de ontwikkeling van het Dijkkwartier, hebben we gewerkt aan de transformatie van de Kroonpassage in samenhang met het 'Warenhuys' (voormalige V&D). Dit project, waarbij een deel van het winkelcentrum na sloop wordt vernieuwd tot aangename openbare ruimte en Helder Vastgoed de V&D ontwikkelt tot een nieuwe woon-winkelbestemming’, toont onze inzet voor het revitaliseren van commerciële ruimtes en het stimuleren van de lokale economie. De herinrichting van het kernwinkelgebied is essentieel voor de economische gezondheid en sociale cohesie van het stadscentrum. Ondernemer Ralph Artz grenst met de achterkant van zijn fietsenwinkel aan de Kroonpassage en zit vol met ideeën om met zijn winkel een verbinding te maken met deze nieuwe ontwikkelingen.

Stedenbouwkundig plan voor de Ruyghweg

In het najaar heeft de gemeente aan Zeestad een nieuwe opdracht verleend voor het opstellen en realiseren van een stedenbouwkundig plan voor de Ruyghweg. Voor dit project, in samenhang met de transformatie van de Spoorweghaven, is het de ambitie van de gemeente  een levendig stadsdeel te creëren dat wonen, recreatie en werken combineert met een sterke verbinding met de groene structuur van de Stelling. Deze ontwikkeling kan deze ambities gaan waarmaken. Het zorgt namelijk niet alleen voor het aanhelen en verbeteren van de stedelijke structuur, maar ook voor de integratie van de cultuurhistorisch waardevolle en groene Stelling van Den Helder, de Spoorweghaven en de omliggende woonbuurten. We zijn hiervoor in zee gegaan met het stedenbouwkundig bureau ZUS, dat een aantal jaren terug al het transformatiekader voor dit gebied schetste. In zijn interview vertelt van Bas van der Vinne van ZUS in de startblokken te staan en op het moment van schrijven van dit jaarverslag zijn hij en zijn team al enthousiast met ons aan het werk gegaan.
Het is mooi om in de interviews in het jaarverslag te lezen, dat verschillende mensen die in deze stad wonen en aan of in deze stad werken op allerlei manieren trots zijn op wat er bereikt is en met enthousiasme ook verder willen bouwen aan de stad. We zien ook hoe de stad meer en meer uit zijn schulp kruipt en zich wil laten zien.

Terugkijkend op 2023 kunnen we vaststellen dat er weer belangrijke stappen zijn gezet richting een leefbaarder, veerkrachtiger en inclusiever Den Helder. De toekomst van Den Helder is helder, en samen bouwen we verder aan deze dynamische, duurzame en bloeiende stad. We kijken uit naar de voortzetting van deze trajecten en het verwelkomen en daadwerkelijk oppakken van nieuwe kansen en projecten in 2024 en daarna.